Koirien ensimmäinen päivänä niiden ainoa kysymys oli: "Kuka ottaa vastuun?"

”Ei Ei ja Ei laumanjohtajuudelle!!”

Trendinä näyttää olevan edelleen kivittää laumanjohtajuusteoriaa koirien kasvattamisessa. En malta olla sohaisematta tähän aiheeseen näin heti bloggailun alussa.

Halusit tai et, koira on laumaeläin ja tasapainoinen laumadynamiikka on sen hyvinvoinnin edellytys. Se saattaa elää ainoana eläimenä kotonasi, mutta se katsoo sinut (ja muun perheen) laumakseen. Ja jonkun on otettava ohjat käsiin tässä laumassa. Jos sinä et tee sitä, vastuu jää koiralle, halusi se sitä tai ei.

Sinun ei kuitenkaan tarvitse olla rintaasi nyrkein rummuttava gorilla, tai alfa-uros tai -naaras – tai vielä vähemmän dominoiva tai koiraa alistava diktaattori – mutta ota kuitenkin vastuu koirastasi. Emme voi elää sellaisessa fantasiassa, että koira voi hyvin, jos ’se saa tehdä mitä haluaa ja mennä minne haluaa’.

Sanotaan tätä vastuunkantoa sitten laumanjohtajuudeksi, vanhemmuudeksi, opettamiseksi tai ohjaamiseksi – valitse itsellesi sopiva sana – homman voi hoitaa lempeästi ja luonnollisesti. Ei komentelua, hihnasta kiskomista, rankaisuja tai hermojen menettämistä. Sen sijaan kärsivällistä ja pitkäjänteistä työskentelyä koiran ehdoilla – ja sinun johdolla.

Vastuu on meillä ihmisillä. Oletko valmis kantamaan sen?

 

*** Lisäys 8.3. klo 22.25:

Kuvassa koirat ensimmäistä päivää luonani ja niiden ainoa kysymys oli: ”Kuka meistä tulee ottamaan vastuun?”

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s