Passive is the new active.

Usein kuulee, että koiraa pitää stimuloida, innostaa ja aktivoida kaiken aikaa. Tunnolliset koiranomistajat lenkittävät koiraa vähintään ne kuuluisat kolme kertaa päivässä, satoi tai paistoi. Harrastetaan ja aktivoidaan. Pelätään, että koira menee jotenkin pilalle, jos sillä ei ole jatkuvasti tekemistä ja virikkeitä.

Myös erilaisia käyttäytymisongelmia yritetään ratkaista lisäämällä tekemistä. Jo ennestään stressaantunut, levoton tai muuten vain kierroksilla käyvä koira saa entistä enemmän tekemistä ja aktiviteettia, jotta sen ’liika energia’ ei purkautuisi ongelmakäytöksenä.

Mitä jos koira tarvitsisikin lepoa? Mitä jos se ei yksinkertaisesti osaa rauhoittua, koska se on tottunut olemaan liikkeessä koko ajan? Jos koira ei osaa vain ’olla’, ei sen kehon stressitaso ehdi laskea milloinkaan terveelliselle tasolle.

Toki koiran pitää päästä tarpeilleen riittävän usein. Toki erilaiset koiraharrastukset ovat usein hieno tapa kehittää koiran ja omistajan välistä suhdetta. Ollaan kuitenkin rehellisiä itsellemme ja tehdään asiat oikeista syistä: aktiviteeteillä tai liikuntaa lisäämällä ei ratkaista käyttäytymisongelmia.

Koiran saa olemaan paikoillaan kouluttamalla, mutta todellinen lepo ja vapautuminen on sitä, mikä tapahtuu luonnostaan, kun koira saa vain olla. Moni koira on unohtanut tämän taidon, koska ne saavat jatkuvaa stimulaatiota tavalla tai toisella.

Annetaan koirallemme tilaa ja aikaa vain olla. On hyvä olla koiran kanssa, mutta silti pysyä hiljaa ja passiivisena, vaatimatta koiralta mitään. Se voi olla täysin uusi tila sille. Saatamme joutua opettamaan tämän sille esimerkin avulla, eli ottaa iisisti ja relata itsekin. Se tekee hyvää meille molemmille.

Passive is the new active.

Irti päästäessä stressi helpottaa.
Irti päästäessä stressi helpottaa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s