Rajojen asettaminen

Tarkoituksenani ei ole antaa tässä tarkkoja neuvoja erilaisiin tilanteisiin, koska Jan Fennellin ja Mervi Kärjen kirjat sisältävät paljon tarkkoja käytännön neuvoja. Haluan kuitenkin käsitellä rajojen asettamista ihan käytännön tasolla, sillä en halua antaa sellaista kuvaa, että kaikki koiran käytös on vain siedettävä. On hyvin tärkeää asettaa koiralle rajat.

Suuri osa koiran ongelmakäyttäytymisestä on itse asiassa luonnollista käyttäytymistä, jonka vain koemme ongelmalliseksi, koska se ei sovi meidän ihmisten elämään tai se on meistä esimerkiksi noloa. Helpottavaa tilanteessa on se, että suurin osa ongelmakäytöksestä poistuu, kun opimme yksinkertaisesti jättämään tilanteet huomiotta. Jos koira ei saa meitä reagoimaan tekemisiinsä, ei sillä ole enää syytä toistaa samaa käytösta. On myös hyvä olla askel edellä, ja tarvittaessa laittaa lempikenkämme – tai minun tapauksessa esimerkiksi tulitikkuaskit ja villalangat – turvaan, jotta ei ole mitään syytä menettää hermoja näiden takia.

Joskus on kuitenkin tilanteita, jolloin koiran käyttäytymiseen on reagoitava. Sen ei voi antaa kävellä vieraiden päällä tai esimerkiksi haukkua heille uhkaavasti. Tällöin paras tapa saada koira ajattelemaan tekemisiään, on poistaa koira tilanteesta rauhallisesti. Lyhyt (5-15 sek) eristäminen toimii loistavasti koiralle viestinä, että sen ei tule käyttäytyä näin.

Turvallisin tapa siirtää koira toiseen huoneeseen on käyttää hihnaa, sillä osa koirista ei suhtaudu suopeasti, jos niitä tartutaan pannasta. Jos tilanne on ennakoitavissa, hihnan voi laittaa kiinni etukäteen, tai käyttää pään ympäri sujautettavaa hihnaa. Joka tapauksessa on olennaisen tärkeää, että emme kommunikoi koiran kanssa tilanteessa sanoilla tai katseella, ja että toimimme täysin rauhallisesti.

Koiran voi päästää ulos heti lyhyen ajan päästä, jos se on ollut hiljaa. Jos koira jatkaa toimintaansa samalla tavalla, toistetaan sama ja pidennetään aikaa hieman. Alkuun tätä voi joutua toistamaan monta kertaa, mutta viesti koiralle on vahvin mahdollinen: ”Jos toimit noin, juodut hetkeksi pois laumasta.” Voimme luottaa siihen, että sitä se vähiten haluaa. Eristämistä ei kannata käyttää turhan usein, vaan ainoastaan vaativimmissa tilanteissa.

Eristäminen yksittäin käytettynä ei välttämättä tuo haluttua tulosta, jos aina muulloin annamme koiralle periksi tai huomioimme sitä aina sen ehdoilla.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s